Konya Ovası’nda Yağışlar Çiftçiyi Umuda Boğdu
2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya, yıllık ortalama 2,5 milyon ton buğday üretimiyle dikkat çekiyor. Kuraklık riskiyle karşı karşıya olan ve ‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak anılan Konya Ovası, son yağmur ve kar yağışıyla çiftçilere umut aşıladı.
‘Arazi İçin Kar Bir Yorgan Gibidir’
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, bu yıl kasım ayında başlayan yağışların çiftçileri sevindirdiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Uzun zamandır kar görmemiştik. 2022’den beri ilk kez kasım ayında kar yağmaya başladı. Yağış miktarı ilçelere göre değişkenlik gösterdi. Arazi için kar, adeta bir yorgan gibidir. Hububat için büyük öneme sahiptir. Geçen yıl mevsimlerin kayması nedeniyle çiftçilere ekim için ekstra süre vermiştik. Ancak bu yıl kasımda kar yağdığında bazı çiftçilerimiz henüz arazilerini ekmemişti. Kar, bizim için çok değerli. Yavaş eriyerek hububat ve toprak için faydalı olacaktır. Şükürler olsun, herkes memnun.”
Sezon boyunca devam eden yağışların rekolte üzerinde olumlu etkisi olacağını vurgulayan Kavuneker, “Yağmur, bahar aylarında yağarsa rekolteyi olumlu yönde etkiler. Ancak kar ve yağmurun ne zaman yağacağını bilemiyoruz. Kaliteli tohum, iyi gübreleme, uygun toprak hazırlığı ve ardından gelen yağmur ve kar, hububatta etkilidir. Ekinler donmadan, toprak yumuşakken kar yağdı. Şu anda toprak kar altında aktif bir şekilde çalışıyor. Eğer ürünler donmuş olsaydı ve ardından kar yağsa, fayda sağlanamazdı. Ancak şu an toprak, kar altında çalışıyor ve sıcaklığı ideal seviyede. Tüm bunlar rekolte için önemlidir” ifadelerini kullandı.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)