İTO’nun eylül ayı olağan Meclis toplantısında konuşma yapan Avdagiç Orta Vadeli Program, enflasyonla mücadele ve politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide içeride sıkılaştırıcı politikalar uygulamak zorunluluğu varken diğer yandan dış talebin de zayıfladığına dikkat çeken Avdagiç, “Ayrıca Kahramanmaraş depremleri gündemden geriye düştü ama bu felaketin yaralarını sarmak da ekonominin yükünü artırıyor. Tam da bu süreçte, 2024-2026 OVP’sinin devreye alınması, beklentilerimizi hayli yükseltiyor. Bize göre bu OVP, her yönüyle başarılı uygulama sonuçlarına ulaşmak zorunda. Ekonomimizin buna ihtiyacı var” diye konuştu.
ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VURGUSU YAPTI
Enflasyonla mücadelenin beklentilerin yönetilmesi meselesi olduğunu söyleyen Avdagiç, “Kur, faiz ve enflasyon gibi unsurlarda seviyeden ziyade öngörülebilirliği daha çok artırmaya yoğunlaşmalıyız” dedi.
İTO Başkanı, ‘Kur artışı fiyatlara birebir yansır’ ön kabulüyle hareket etmekten kaçınmak gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “OVP’nin uygulaması ekonomide öngörüyü artırdıkça, olumlu geleceği satın alarak hem fiyatlama davranışları daha rasyonel olacağından kurda ani dalgalanma hem de kur geçişkenliği azalacaktır. Bu bağlamda OVP’nin mali disiplin ve reel sektörün hassasiyetlerinin dengeli şekilde ele alındığını görüyoruz. Bir yandan enflasyonu tek haneye düşürecek adımlar planlanırken, diğer yandan üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyecek selektif politikalar gündeme alınmış durumda. OVP ile sorunlar doğru teşhis edilmiş, çözüme hangi araçlarla hangi vadede ulaşılacağı net şekilde tanımlanmıştır. Elimizde artık doğru rota ve gemiyi bu rotanın varış limanına götürecek bir pusula var. Bundan sonraki iş, engelleri aşıp kararlılıkla yolumuza devam etmektir.”
TÜRKONFED BAŞKANI: GERÇEKÇİ OVP
TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez OVP’nin ancak güvenilir para polikitası ve yapısal reformlarla gerçekleşebileceğini söyledi.
Sönmez, TÜRKONFED’in ‘100. Yıl Buluşmaları’nın sekizinci durağı olan Çorum’da Anadolu’daki iş insanlarına hitap etti. Türkiye’nin yeni yüzyıla taşıdığı kronik sorunlarının yüksek cari açık ile kur-faiz ve enflasyon sarmalı olduğunu söyleyen Sönmez, “OVP’de geçmiş programlara göre bu konularda daha gerçekçi hedefler konulmuş olsa da özellikle enflasyon, cari açık ve dış ticaret açığı hedefleri fazlasıyla iyimser kalıyor. Ancak buna rağmen güven veren bir para politikası ve hukukun üstünlüğünü temel alan yapısal reformlar ile hedeflere ulaşılabileceğine inanıyoruz” dedi. İracatçının finansmana erişimini kolaylaştıran sadeleştirilmiş reeskont kredisi kararını son derece olumlu bir adım olarak değerlendiren Sönmez, “2024’te enflasyon düşerken cari açığın düşmesi ve büyümenin korunması üç bilinmeyenli bir denklem gibi duruyor. Öte yandan gelecek yıl bütçe gelirlerinin oldukça yüksek bir artışa sahne olacağı görülüyor. Bu süreçte de vergi adaletinin nasıl sağlanacağı çok
büyük bir önem kazanıyor” diye konuştu.